Shinrin Yoku

Ervaar het bos met al je zintuigen

Bosbaden als therapie is in de jaren 80 van de vorige eeuw in Japan ontstaan. Het Japanse woord is Shinrin Yoku. Shinrin betekent bos en Yoku baden of douchen. In tegenstelling tot wat het woord “baden” doet vermoeden, heeft het niets te maken met water. Yoku verwijst ernaar dat je je onderdompelt in de atmosfeer van het bos. Zelf vind ik eigenlijk de term douchen beter passen dan baden. Je vertoeft in het bos en het is net of de energie van het bos over je heen stroomt.

Preventieve geneeskunde

In Japan was het indertijd broodnodig om een oplossing te vinden voor de nadelige gezondheidseffecten die mensen ondervonden door de jachtige levensstijl in overbevolkte en verstedelijkte gebieden. De directeur van het Instituut voor Bosbouw is toen gaan onderzoeken wat hij kon aanbieden en daaruit is Shinrin Yoku voortgekomen. Het geldt daar als een wenselijke preventieve geneeskundige aanpak en wordt daarom veelal vergoed. Met de toename van de tijd die we als westerse mens zittend en achter beeldschermen vertoeven is het alleen maar belangrijker geworden.

Bomen krachtig medicijn

Er is veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van Shinrin Yoku. Zo blijkt dat de effecten van een bosbad een week aanhouden. Elke zondagmiddag een bosbad is dus een weldaad voor je gezondheid.

Het verlaagt je hartslag en bloeddruk, verhoogt de hartritmevariabiliteit en verlaagt het cortisolnivo. Kortom het helpt om stress te verlagen. En het komt het de nachtrust ten goede. Bijzonder is ook dat bosbaden op natuurlijke wijze het immuunsysteem verbetert.

Onzichtbare helpers

Bomen scheiden een stof af dat fytocide heet. Ze doen dat om zichzelf te beschermen tegen bacteriën en virussen en om te voorkomen dat ze opgegeten worden door ander ongedierte. Een giftige stof dus. Interessant genoeg zijn deze stoffen, in een lage dosering, juist geneeskrachtig voor mensen. Als je door het bos loopt en de boslucht inademt krijg je precies de hoeveel binnen die goed is voor het lichamelijk en geestelijk welbevinden van de mens.

Magie van het bos

Natuurvolken zoals de Kelten hebben altijd een band gehad met de natuur en het bos die verder ging dan alleen maar een goede gezondheid. Bomen spelen daar ook een belangrijke rol in het spirituele leven. Zo is er het geloof in Deva’s (natuurgeesten die in bomen wonen) en mensen die gevoelig genoeg zijn kunnen met hen in contact treden. En bomen hebben ook aura’s. Je kunt het leren om de aura’s van bomen te voelen en ik ken ook mensen die het kunnen zien, net als bij mensen. De Nederlandse Maja Kooistra heeft er veel onderzoek naar gedaan en mooie boeken geschreven over hoe je op deze manier in contact kunt treden met bomen.

Wood Wide Web - Het verborgen leven van bomen

Pioniers zoals professor Suzanne Simard en de Duitse boswachter Peter Wohlleben hebben een hele wereld onder de grond aangetroffen. Zij hebben een grote bijdrage geleverd aan het verbreden van ons bewustzijn ten aanzien van de intelligentie van bomen en het organisme wat bos heet. Een van de belangrijkste ontdekkingen is het Wood Wide Web geweest, het ondergrondse communicatienetwerk wat bomen in staat stelt om middels schimmeldraden informatie met elkaar uit te wisselen.

Haal het bos in huis

Een bosbad werkt het allerbeste in een bos. Maar ook zonder bos om de hoek kun je een dergelijk verblijf in de natuur nabootsen en daar een positief effect van ondervinden. Een bekend onderzoek heeft laten zien dat mensen in een ziekenhuis die zicht hadden op een stukje natuur sneller genazen dan patiënten die uitkeken op een blinde muur. In je eigen huis kun je gebruik maken van kamerplanten en etherische olien. Zelfs foto’s van bomen werken al ontspannend.

Bosbaden in Zuid-Limburg

Klik hier voor de agenda en meld je aan voor een Shinrin Yoku workshop.

bosbaden-shinrin-yoku-limburg-silhouet-beek-elsloo
bosbaden-shinrin-yoku-mos-limburg-
bosbaden-shinrin-yoku-limburg-man