Boommuziek - inspirerend, verbindend en helend.

Hoe klinkt een boom? De meeste mensen zullen op die vraag antwoorden dat een boom zelf stil is. Als we opletten, horen we misschien wel de bladeren ritselen in de wind. Of de takken kraken als het flink waait.

Maar wat als ik je vertel dat er veel meer te horen is dan dat?

Hoe bijzonder zou jij het vinden om bomen op een andere manier te horen? Om communicatie te ervaren met de bomen van de bossen waar je graag wandelt of je favoriete boom in je achtertuin?

Je kunt dat nu zelf ervaren met de Bamboo-speler.

De bamboospeler wordt o.a. gebruikt door holistische gezondheidswerkers, muzikanten en in het onderwijs.

Boom Muziek

Ik hou hier de Bamboo-speler in mijn hand. Met deze wilg aan de Waal bij het Veerhuis had ik een hele mooie interactie.


Wellness en genezing

Plantmuziek heeft positief effect op welbevinden en draagt in sommige gevallen actief bij aan genezing.

Educatie

Bewust worden van de plant intelligentie geeft ervaring van verbinding met de wereld om ons heen.

Muzieksessie

Improviseer samen met plant of boom. Inter-species muziek maken is nu mogelijk.

Heb je interesse in een boomconcert als onderdeel van een event of op school of BSO?

Wil je zelf graag een sessie ervaren om de helende werking van de boommuziek te ervaren?

Neem contact op en we bespreken de mogelijkheden.


Short and Sweet Headlines are Best!

Een boomsessie

Biedt je de ervaring om zelf het contact met de boom te ervaren. De boommuziek werkt als intermediar wat het leggen van de verbinding vergemakkelijkt. Het rationele brein snapt er niks van. Maar je hart en je bewustzijn des te meer.
vrouw boomsessie eik katalpa

Het was superleuk dat bij dit concert de televisie aanwezig was voor opnames! Het leverde prachtige beelden op. 

Een videoreportage van televisiezender L1 over het boomconcert in het Savelterbos, Zuid-Limburg eind oktober 2022.

Op een bijzonder zonnige dag mocht ik weer een mooie groep mensen kennis laten maken met de boommuziek. De boom waar we naar hebben geluisterd, was de meer dan 300 jaar oude Hotsboom. Deze boom markeerde de grens tussen Gronsveld en Kadier, een zogenoemde grensboom.Boommuziek

Dit innovatieve apparaat stelt je in staat om de bomen te horen! Boommuziek, zo zou je het ook kunnen noemen.

Heel bijzonder om hiermee een manier in handen te hebben om communicatie met bomen te ervaren. Het werkt trouwens ook heel goed met (kamer)planten!

Boommuziek Plantenspeler

Wetenschap en creativiteit

Er zijn in Europa al een aantal initiatieven gestart met deze techniek. Zo zijn er wetenschappers mee aan de slag gegaan maar ook muzikanten. Er worden zelfs al concerten georganiseerd waarbij mensen en bomen samen een orkest vormen!

Hoe gaat het in zijn werk?

In het kleine apparaatje, wat ongeveer zo groot is als een mobieltje zit 40 jaar ontwikkeltijd. Het komt uit Damanhur, een spirituele gemeenschap in Italie. De speler bevestig je met twee clips aan de boom, een clip aan een blad en een clip bij de wortels. Vervolgens vertaald het apparaat wat het registreert (het potentiaalverschil) om in realtime Boommuziek. Interessant detail: het is gebaseerd op hetzelfde principe als EEG-metingen.

Voorbeelden Boomconcert

Om je alvast een voorproefje te geven, hier wat verschillende opnames. Een opname van een wilg en een eik, opgenomen op een regenachtige dag in het openluchtmuseum Bokrijk in Belgie. De geluidskwaliteit van de video opnames is niet zo heel goed, maar dat geeft je wel een mooi beeld. En daaronder kun je klikken op audio opnames die goed van geluid zijn.

En hier kun luisteren naar de muziek van een 3500 jaar oude Taxus. (Met dank aan Jeroen die prachtige bostochten organiseert in Engeland en daar deze opname heeft gemaakt.)

JA, HOU ME OP DE HOOGTEIk ontvang graag informatie over de boommuziek

Waar zijn al boomconcertjes geweest?

10 en 11 juni 2023 tijdens de Natural Farming workshop op Lubosch Land in Ransdaal. De middagsessie op zondagmiddag werd geopend met een kennismaking met de boommuziek. Hoe verrassend was het voor de deelnemers aan de workshop om de muziek te horen van de kersenboom waar zij het hele weekend onder vertoefd hadden.

Herfst 2022 waren er twee mini-concertjes, eentje onder de Grote Eik in het Kelmonderbos en eentje bij de Hotsboom in het Savelterbos.

Op Centrum Katalpa staat een Eik van 600 jaar oud. Hier hebben deelnemers aan een bezinningsverblijf 1-op-1 de helende werking ervaren van het contact met de Eik tijdens sessies van een half uur.

Op 27 oktober 2019 was de primeur in Zuid-Limburg. De Wonderacademie organiseerde een wel heel bijzondere Wonderwandeling, tijdens het Beleefweekend. Het beleefweekend organiseert elk jaar in oktober een weekend met allerlei activiteiten die te maken hebben met De dag van de Stilte en de Nacht van de Nacht. In de drie cittaslowgemeentes van het prachtige Limburgse Heuvelland. En de Wonderacademie was daarbij met “Hoe klinkt een bos?” De boommuziek speelde een belanggrijke rol tijdens deze Wonderwandeling.