Op zoek naar vrijheid
Het verlangen naar vrijheid was en is mijn drijfveer. Al is de betekenis de afgelopen twee decennia volkomen veranderd. Op mijn 18e hield het in: de vrijheid om met de rugzak op de wereld rond te trekken, het avontuur tegemoet. Maar gaandeweg werd het duidelijk dat vrijheid niet te vinden is in de uiterlijke wereld, of in het onttrekken eraan. Het zoeken naar vrijheid werd een innerlijke reis. De vrijheid is van binnen te vinden. Los van omstandigheden. De vrijheid ligt voor mij nu in het vrij zijn van angstgedachten. En ik voel me gezegend omdat ik een aantal malen heb mogen ervaren hoe het is om complete vrijheid, in de geest, te ervaren. Die ervaringen zijn moeilijk in woorden te vatten, maar ik weet nu dat het er is!

Lily tussen bomen

Op zoek naar de oorsprong van gedachten
Iemand die wil weten waar gedachten vandaan komen en hoe gedrag tot stand komt, komt al snel uit bij Psychologie. Neuropsychologie welteverstaan, want het voelt alsof dat wat ik “ik” noem in mijn hoofd zit en in het hoofd zitten de hersenen. Dus als ik de hersenen snap, dan zal ik ook mezelf wel gaan snappen. Haha, dat was dus niet zo. Wel heel veel geleerd, en het is nog steeds een passie van me.
Een Cursus in Wonderen vulde de gaten. Het was zo’n eye-opener om te leren dat de hersenen een ontvanger zijn van de gedachten waar ik gewaar van ben en er niet oorzakelijk aan zijn. Het was en is een uitdaging om mijn geest scherp te houden en onderscheidingsvermogen te ontwikkelen: dit is een gedachte van het ego (en dus: weg ermee) en dit is een gedachte van spirit. Net zolang tot er alleen nog gedachtes van liefde overblijven.

Op zoek naar waarheid
Waarheid is iets wat je voor jezelf moet ervaren. Je kunt er 100 boeken over lezen, maar daarmee heb je alleen maar kennis vergaard, geen Weten. Deze zoektocht naar waarheid is nog in volle gang.
Ik werk voor mezelf altijd graag met wat ik noem ‘hulpzinnen’. Dat zijn stellingen van waarheid, die ik mezelf in herinnering breng als ik het tegendeel ervaar. Een van mijn favorieten is “this world was over long ago”. Maakt niet uit hoe dramatisch de situatie voelt, deze gedachte helpt me er altijd weer uit.

Op zoek naar leiding
Een van de bepalende momenten in mijn leven was op mijn dertigste. Ik had het jaar daarvoor mijn baan opgezegd en de eerste periode voelde ik me geweldig. Het voelde zo bevrijdend, om dat gewoon te doen en te leren dat alle dingen waar ik bang voor was niet gebeurden. Maar na een jaar begon het te knagen: wat nu. En dat geknaag breidde zich uit tot een diepe wanhoop en vanuit die diepe wanhopige plek riep ik naar het universum (het woord God gebruikte ik toen liever niet): “Ik wil weten wat ik moet doen, wat is mijn doel hier?!” Was er maar iemand die me vertelde wat ik moet doen op elk moment, dan hoef ik dat niet meer uit te vogelen de hele tijd!”. Een maand later werd ik door een vriendin (die daar niets vanaf wist) meegenomen naar een lezing van wat later mijn leermeester zou worden. En Een Cursus in Wonderen kwam op mijn pad. De cursus die je leert dat er een Heilige Geest is, die je op elk moment bij staat en aan wie je alle beslissingen over kunt laten.

Mindtraining & wakker worden
Mijn focus ligt nu op het trainen van mijn geest. Gewoon in wat we noemen, het dagelijks leven. Daar vind de transformatie plaats. Het is een geweldige bekrachtiging om te weten dat het werkelijk mogelijk is om in elke situatie voor gedachten van liefde te kiezen, in plaats van voor gedachten van angst. En door voor andere gedachten te kiezen, verandert mijn wereld.

En dan is er dat moment wat ontwaken genoemd wordt. Alhoewel blijkt dat dat in de praktijk meestal niet 1 moment is, maar een serie van verschillende ervaringen. En dat je daarvoor helemaal niet in een grot hoeft te gaan zitten, maar dat het op de meest onverwachte momenten gebeurd. Ik lees graag over mensen die dat “wakker worden” (de realisatie dat er geen afgescheidenheid is, de Eenwording met alles) hebben meegemaakt en de totaal verschillende omstandigheden waaronder dat plaatsvond. Voor mij zijn zij mijn inspiratie: het is echt mogelijk.

Een mooie manier om ernaar te kijken vind ik het idee dat je mensen hebt die voor je lopen in de tijd en mensen die na je komen. Van degene die voor je lopen, leer je en dat geleerde draag je weer over aan degene die achter jou komen. Net estafette. Ik ben dankbaar voor diegenen die voor mij lopen en ik reik nu uit naar achteren. Wie pakt het stokje van me over?