Winterzwemmen

vrouw ijszwemmen winterzwemmen koudetraining

Begin december voelde ik het al. Dit jaar wil ik het nieuwe jaar starten met een Nieuwjaarsduik. Dat dat het begin zou worden van een seizoen vol winterzwemactiviteiten had ik niet kunnen vermoeden. Ik had op dat moment alleen het verlangen om alle energie van het jaar 2020 met iets daadkrachtigs achter me te laten. Van me af te wassen als het ware. En dat is gelukt!

Levendigheid

Zwemmen in koud water geeft zo’n enorme boost! Na de nieuwjaarsduik kwam ik vol levensenergie het water uit. Een fantastische intentie om het komende jaar mee te geven: levendigheid. En bij mijn tweede rondje in het meertje ging onverwacht de zon heerlijk schijnen! Ze scheen -op 1 januari dus- midden in mijn gezicht en het riet en ik baadden 1 magisch moment beide in gouden licht. Wat een prachtig symbool voor het komende jaar.

Icewoman!

En toen was er het moment dat we nog een vorstperiode mochten meemaken, waardoor het meeste zwemwater dichtvroor. Opgegroeid in een waterrijke omgeving in het Groene Hart, zwem ik al sinds mijn vierde in natuurwater. En ik stap ook vrij makkelijk ergens een watertje in. Maar zwemmen in een idyllisch bosmeer wat al dichtgevroren was, dát had ik nog niet eerder gedaan. Mijn lijf ploegde als een soort ijsbreker door het laagje ijs en voor me vormde zich een heus ijswalletje. En weer: wát een euforisch gevoel bij het op de wal stappen!

Observeer jezelf

Het is inzichtelijk om mezelf te observeren tijdens het winterzwemmen: welke gedachten en gevoelens zijn er? En hoe reageert mijn lichaam? Het is namelijk niet niks om in water van een paar graden te stappen en rond te zwemmen. Het lijf geeft allemaal signalen af die het normaal niet afgeeft. Een ervan bij mij bijvoorbeeld is dat het rond mijn borstkas op een bepaald moment gloeiend heet wordt. Dat schijnt te maken te hebben met het bruine vet wat tussen de ribben ligt.

Inzichten: overgave

Mijn eerste inzicht op het gebied van de mind, was de observatie dat er een beweging van overgave is vlak voor ik het koude water in ga. Ik laat mijn lichaam gaan en geef me over aan de koude. En vlak daarvoor is een keuzemoment. Ik kon die keer zo mooi de werking van mijn geest waarnemen en ik zag het moment waarop ik KOOS voor overgave. En dan is er wel de koude. Maar er is geen weerstand tegen de koude. En dus ook geen gevecht. En omdat er geen gevecht is gaat het zwemmen zelf opeens ook makkelijk. Een prachtig inzicht om te generaliseren! Dat kan ik ook toepassen op allerlei andere levensgebieden.

Inzichten: go with the flow

Een andere keer was Ik gaan zwemmen bij een beek. Ik was argeloos het water ingestapt en toen bleek de beek opeens een flinke stroming te hebben. Al lachend dreef ik stroomafwaarts. Moeiteloos werd er een flink afstandje afgelegd. Toen ik me omdraaide om terug te zwemmen lukte dat niet meer. Alle energie ging erin zitten om überhaupt op 1 plek te blijven. In al zijn simpelheid vond ik dat zo’n krachtige boodschap: meebewegen met de stroom gaat moeiteloos. Tegen de stroom in proberen te bewegen, lukt niet en kost bergen energie. Ook dit inzicht neem ik mee! Ik wist het natuurlijk al wel, maar dit moment was het zo zintuigelijk voelbaar en daardoor verankert het opeens veel beter.

Wees voorzichtig

Ijszwemmen en zwemmen in koud water is niet iets om lichthartig te doen. Je kunt er veel van leren, maar ga niet alleen zwemmen als je het nog niet eerder gedaan hebt. Ga het liefst eerst eens mee met iemand die er ervaring mee heeft en gun jezelf de tijd om je mind en je lijf én het zwemwater te leren kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.