Waarom is het koeler in een bos?

Zomer 2020 en het is weer flink heet aan het worden. Mijn natuurlijke beweging is dan om verkoeling te gaan zoeken in het bos. Vooral als er ook nog eens een fijn beekje door kronkelt waar ik mijn blote voeten in kan laten bungelen. Maar hoe komt het eigenlijk dat het sowieso in een bos koeler is?

Zwetende bossen

Even kort door de bocht: bossen zweten! Net als mensen. Bomen (en planten) verdampen water. En zo houdt het hen koel, net zoals wij ook afkoelen door verdampend zweet. En daar mogen wij, als medebosgebruikers, van meeprofiteren.

Bos als natuurlijke airconditioning

Gemiddeld is het in een bos 4°C koeler en bij een hittegolf soms wel 10 °C. Bomen wortelen ook veel dieper dan planten en kunnen dus veel langer over water beschikken dan bijvoorbeeld een weiland. Uit onderzoek van Wageningen Universiteit en TU Delft blijkt dat één grote boom voor net zoveel verkoeling zorgt als tien airco's!

Nog meer redenen om naar het bos te gaan op een warme dag

Daarnaast zorgt de boomkruin natuurlijk ook gewoon voor een aangename filtering van het licht en kun je lekker in de schaduw zitten onder een boom. Het ruikt er lekker en je ademt ook nog eens gratis de immuunversterkende fytociden in die bomen afscheiden. Vogelgeluiden ontspannen het zenuwstelsel en als je mazzel hebt is er ook nog een beekje waar je, als kers op de taart, lekker even in kunt afkoelen. Deze en meer elementen komen trouwens ook volop aan bod in een Shinrin Yoku Bosbad ervaring.

blote voeten beek
vrouw bos beek bosbad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.