Lachen als medicijn

Slappe lach - lachyoga

Wanneer heb jij voor het laatst slap van de lach gelegen? Heerlijk gevoel nietwaar om je zo lekker te laten gaan met lachen, nietwaar?

Ik heb een paar keer zogenoemde “lachyoga” gedaan, met een groep.

Lachen kan altijd, echt waar!

Wat ik daarvan leerde was dit: lachen heeft niets te maken met omstandigheden. Dat was een enorm inzicht. Want het is een vrij hardnekkig idee dat je lacht om iets. Iemand die iets grappigs zegt, een mop verteld, een huisdier dat iets onverwachts doet, verzin het maar. Maar zo’n lachsessie gaat om helemaal niets. Een iemand begint te lachen en een voor een haakt in en voor je het weet ben je met elkaar aan het schateren.

Soms had ik van tevoren zelfs echt iets vervelends meegemaakt, helemaal niets om vrolijk van te worden. En toch, als ik ervoor koos om dat los te laten en me te verbinden met het lachen van de groep veranderde mijn beleving. Na afloop voelde ik me altijd een heel stuk beter.

Vrolijkheid is aanstekelijk, net als ziekte

Er zijn leuke filmpjes van op youtube. Bijvoorbeeld waar iemand in de metro begint met lachen en voor je het weet doet de halve coupe mee. Dit is er eentje van:

Lachen is gezond

Kortom, lachen is gezond. Je gaat je er beter van voelen. En het heeft feitelijk dus niets met omstandigheden te maken. Je zou kunnen zeggen: lachen is een heel goed medicijn!

“To heal is to make happy”

Lachen, vreugdevol zijn, heeft een sterk verband met genezing. Sterker nog, volgens Een Cursus in Wonderen is deze hele wereld voortgekomen omdat we VERGATEN TE LACHEN.

“Into eternity, where all is one, there crept a tiny, mad idea, at which the Son of God remembered not to laugh. In his forgetting did the thought become a serious idea, and possible of both accomplishment and real effects.” (Een cursus in wonderen)

Dat onzinnige idee was de gedachte “zou er nog meer zijn dan dit?”.

One Comment on “Lachen als medicijn”

  1. Hahahahahaahahahahaahahahahahihihihihihohohohoh
    Leuk uitgangspunt voor blog.
    zou citaat in het nederlands plaatsen. Ook nog even doorlezen op enkele spellingsdingetjes…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.