In het hier en nu aanwezig zijn

Waarom ben ik hier?

Onverwacht leuke film met een boodschap: “A dog’s purpose”. Het gaat over vijf verschillende reïncarnaties van een hond (serieus!). Ik noem hem maar even Hond. Hond is op zoek naar de reden van zijn bestaan. Waarvoor ben ik hier? Wat is het doel van mijn leven? Eten, wandelen, slapen, of is er meer? Klinkt dit bekend? Vraag jij jezelf dat ook af?

Uiteindelijk ontdekt Hond dat hij er is om zijn Mens blij te maken, te redden zelfs. En dat het doel in zijn leven is: “Be Here Now”.

In het nu zijn, hoe doe je dat?

Be Here Now, in het Nederlands, in het nu zijn, wat betekent dat? En hoe doe je dat?

Begin met het observeren van je gedachten.
Let op hoe vaak je gedachten naar het verleden of de toekomst springen en hoe je aandacht dan daar enige tijd verblijft.
  Zie dan hoe je er een heel verhaal van maakt. Het is net een film die zich afspeelt “in je hoofd”. Je kunt dan als het ware “uitzoomen”; even heel bewust stilstaan bij het idee dat je beelden ziet. En dat een serie van die beelden aaneengeregen wordt, zodat het er uitziet als een film. Waarin jij de hoofdrol speelt. De ene keer is het een komedie, dan een romantische film. Maar soms is het ook een tragedie, of een thriller en soms zelfs pure horror.
♣  Herinner jezelf dan dat jij niet deze gedachten bent. De verleiding is om je helemaal te gaan identificeren met het verhaal. Hetzij met het verhaal waarvan je zegt dat het zich in je verleden heeft afgespeeld, hetzij met het verhaal waarvan je gelooft dat het zich nog moet gaan voltrekken.
 Als je erin slaagt om beide niet te doen, dan ben je in het nu. Dit is nog steeds het aardse nu. Want zolang er nog een idee is van een verleden en een toekomst, dan zit je nog steeds in de tijd. Maar in dit nu is er wel vrede. Je bent aanwezig. Je bent je gewaar. En in dit aardse nu, heb je toegang tot het Nu. Nu met een hoofdletter. Het goddelijke Nu, daar waar geen tijd is, alleen maar eeuwigheid. En daarmee een overweldigend gevoel van gelukzaligheid, van vrijheid.

Wat te doen als je uit het Nu bent gestapt?

Als je in de verleiding komt, denk dan hieraan:

Het verleden is al voorbij.
 En de toekomst heeft nog niet plaatsgevonden.
 Verleden en toekomst zijn allebei (is duidelijker) constructen in je geest die als doel hebben om je af te leiden van het Nu.
 Want alleen het Nu bestaat.

Er ís alleen maar Nu

Een van de zinnetjes waar ik heel veel mee gewerkt heb, is deze: “Mijn gedachten zijn beelden die ik heb gemaakt”. Dat komt uit een van de lessen van Een Cursus in Wonderen en oh man, wat heb ik geknokt om dat te vatten. Totdat het tot me doordrong dat mijn rationele geest het ook nooit zou kúnnen bevatten. En toen was daar het grote geschenk, het moment waarop ik ervoer dat alle verhalen wegvielen en ik in een staat kwam volkomen zonder verhalen. En daarmee dus ook zonder problemen. Er bleef alleen nog maar vrede en gelukzaligheid over. Er was alleen maar Nu. Dat gun ik echt iedereen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.