Gun jezelf contemplatietijd

Behoefte aan contemplatie

Na een fijn gesprek op zondagochtend met een mede-ondernemer over een nieuw project, had ik behoefte om even alles op een rijtje te zetten. Een moment voor contemplatie. Ik heb zoveel “zaadjes” (plannen en ideeën) uitgestrooid de laatste tijd en de meest kiemkrachtige zijn plantjes aan het worden. Maar het is een heel tuintje geworden en het werd even erg druk in mijn hoofd daardoor.
Ik had afgesproken op de plek in Valkenburg waar ik graag mijn wandelcoaching start en het was heerlijk om te besluiten mijzelf dit keer op Wonderwandeling te sturen. Met eerst de blik naar binnen gericht en gaandeweg meer en meer naar buiten.

De luxe van gewoon even zitten op een bankje

Mezelf op een bankje neerzetten en gewoon eens zitten. Een half uur lang gewoon weer eens ZIJN. Kijkend naar wat er voorbij komt, zowel in m’n binnenwereld als in m’n buitenwereld. Zachtjes ademend. Verstillen. Met een blik vol liefde contact leggen met de mensen die voorbij komen.
“Wát een luxe!”, bedacht ik me. “En wat is het toch een onzin om altijd maar achter allerlei gedachten aan te hollen. Er is heus niets in de toekomst wat er niet NU al is.”

Schemeren, de meditatie van mijn oma

En ik herinnerde me opeens de gelukzalige momenten bij mijn oma vroeger. Het was haar dagelijkse moment van contemplatie en ze noemde het “schemeren”. Als de dag ten einde liep ging ze zitten in haar leunstoel en liet heel bewust de lampen uit. In die periode van schemering werd er op de dingen van de dag gereflecteerd, losgelaten wat niet belangrijk was en dankbaarheid betoond voor al het goede. Ik vond die periode van schemering, waarin alles verstilde, als meisje magisch. Het was mijn eerste kennismaking met meditatie in een tijd dat nog niemand in het dorp van dat woord had gehoord.

Veld van vrede

Een heerlijke rust daalde over me neer. Het voelde alsof mijn systeem gedefragmenteerd was. Alles weer op zijn goede plek met weer ruimte voor nieuwe data. En ik realiseerde me wat het me brengt om hier tijd voor te maken. En niet alleen mij, ook de mensen waar ik mee in contact kom. Het veld van vrede wat erdoor neergezet wordt, raakt hen ook.
Met het vaste voornemen om meer tijd in te gaan bouwen voor contemplatie stond ik op en in die vredige staat wonderwandelde ik weer terug.

Hoe ziet jouw contemplatie eruit?

En jij, lieve lezer, wanneer heb jij jezelf voor het laatst

✓ Onderweg op een bankje gezet om gewoon eens te zitten?
✓ Of de lamp uitgelaten terwijl je in de leunstoel ging zitten?
✓ De telefoon uitgezet en gewoon een beetje voor je uitgestaard?

Laat je het me hieronder weten wat jouw favoriete contemplatiemoment is? Ik ben benieuwd.

En als je je nu realiseert dat het al weer lang geleden is, plan gewoon een moment in! Zo simpel… Het is echt een kadootje voor jezelf!

4 Comments on “Gun jezelf contemplatietijd”

  1. Mijn favoriete moment van contemplatie is bijna altijd in de natuur, net als jij beschrijft. Ik droom van zo’n schommelstoel, op zo’n Amerikaanse veranda! Zo wil ik oud worden, schommelend en terugkijkend op een prachtig leven, vol dankbaarheid voor al die rijkdom. Verder contempleer ik heel effectief schrijvend, dan valt ervoor mij zoveel op de plek. 🙂

    1. Dank voor het delen van jouw contemplatiemomenten. Haha, ja dat visioen heb ik ook heel lang gehad, van die veranda en die schommelstoel! Tot er een moment kwam dat een soortgelijke droom werkelijkheid (voor de open haard op een schapenvacht met een verse geliefde en glas wijn) werd en ik toch nog steeds dat onderhuids knagende gevoel had. Dat moment waarop je realiseert: “Dit was de situatie waarin ik he-le-maal gelukkig had moeten zijn, maar waar is dat totale geluk dan? Hier in ieder geval niet…” Dus ik doe nu mijn best om het elke keer los te koppelen van een situatie in de toekomst. Geluk is alleen hier en nu te vinden. <3

  2. Contemplatie; met het licht uit even lekker wegdromen bij schemering of, lekker relaxend in de hangmat op een rustig plekje in het bos.

    Dadelijk op weg naar Belgie voor twee nachtjes bushcraften.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.