De grote vergevingsles van Mutci de rode kat

Heel Erg Boos
Wat de aanleiding was weet ik niet meer en doet er ook eigenlijk niet toe. Maar Laat ik volstaan met te zeggen dat ik boos was. Heel Erg Boos. Heel erg en vurig Boos. En dat ik heel erg overtuigd was dat het door het gedrag van Die Ander kwam. Als Die Ander dat niet gezegd had, dan was ik nu niet zo boos geweest. Maar hij heeft het wel gezegd en daarom ben ik nu zo boos.

Kortom, het was weer zo'n situatie waarbij ik verstrikt geraakt was in het gedachtenpatroon dat hoe ik me voel veroorzaakt wordt door hoe iemand anders zich gedraagt. Zegt hij iets liefs, dan voel ik me geliefd. Geeft hij commentaar op die kast vol kleren en waar dat toch voor nodig is (om toch maar even een situatie aan te halen 🙂 ), dan voel ik me aangevallen en wordt ik boos.

Vraag om hulp
Als student van Een Cursus in Wonderen heb ik geleerd om dat soort gedachtenpatronen een halt toe te roepen. En om hulp te vragen  aan Holy Spirit. Een van mijn favorieten is: “Help me het Licht voorbij deze verschijningsvorm (de persoon) te zien”. Dus dat deed ik ook in dit geval. En op dat moment kreeg ik als antwoord het beeld van Mutci, mijn poes, in mijn geestesoog te zien. Dat vond ik een verrassend antwoord. Maar toen herinnerde ik me weer de grote les die ik jaren geleden heb geleerd heb door Mutci, mijn poes.

Lastig, nietwaar?
Mutci is een hele poos heel veel ziek geweest en heeft in het hele huis overgegeven en diarree achtergelaten. Een hele periode waarin hij me midden in de nacht verschillende keren wakker maakt en ik eruit moet om de boel schoon te maken. Lastig gedrag, nietwaar? En ook toen hij weer beter was, bleef het een aandachtvrager. En niet dat hij dat dan compenseerde met gezellig op schoot te komen zitten ofzo. Nee hoor, geen schootzitter deze poes. Maar nooit, nooit, ben ik daar boos of verstoord door geworden. Ik bleef het gewoon een ontzettend lief en vertederend dier vinden. Het gedrag vind ik dan wel lastig, maar de liefde is nooit weg. Ik voel altijd alleen maar zachtheid als hij op me af komt miauwen. En ik voel liefde als hij zich van me afdraait en in de negeerstand gaat zitten.

Liefde is natuurlijk
En dat zette me aan het denken. Als ik dat kan voelen voor mijn poes, dan moet ik erkennen dat het mogelijk is. Dat het mogelijk is om bepaald gedrag als lastig te ervaren en toch met liefde erop te reageren. Dat de respons van liefde op ELKE situatie, hoe lastig ook, het natuurlijke antwoord wordt. En dat de stem die zegt dat er echt geen andere optie is dan boos te worden, of verstoord te reageren, of verdrietig, dat dàtde leugenaar is. En als een les geleerd is op één gebied, dan kun je het generaliseren naar alles!

De vergevingsles van poes
Dus de grote les van de poes Mutci: “Zie iedereen zoals je mij ziet en alles komt goed”.
Mutci de Kat is het symbool geworden voor Spirit, voor het Licht. En wat verlang ik ernaar om iedereen in dat Licht te zien.

Het was zo’n inzichtelijk moment in mijn spirituele ontwikkeling dat een goede vriend er zelfs een liedje over heeft geschreven!

Geleide meditatie wonderoefening vergeving

Wil je zelf aan de slag met oefenen om het licht in alles en iedereen te zien? Hier vind je een geleide meditatie die je daarbij helpt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.