Dankbaarheid – 3 waardevolle oefeningen

Dankbaarheid is zo’n fijne gemoedstoestand. Het is zo behulpzaam om het toe te gaan laten in je leven. Het goede nieuws is dat het iets is wat je kunt leren. Je kunt je mind trainen om te kiezen om je dankbaar te voelen op elk moment. In elke omstandigheid is er wel iets te vinden waar je dankbaarheid voor voelt. En het grote effect van deze oefeningen is dat als je er eenmaal mee begint, dat je gaat ontdekken dat er steeds meer dingen zich aandienen waar je dankbaar voor bent. Met onderstaande oefeningen kun je beginnen met het trainen van je dankbaarheisspier!

1. Dankbaarheidsdagboek

Een heel krachtige oefening is het dankbaarheidsdagboek. Dit houdt in dat je een bepaalde periode met jezelf afspreekt waarin je je commiteert om elke dag te noteren waar je dankbaar voor bent. Een periode van 30 dagen werkt heel goed. Het is fijn om hier een mooi notitieblok voor te nemen, maar als je iemand bent die liever op de computer werkt, dan is dat ook prima. De ene dag zal het wat makkelijker voelen om je te herinneren waar je dankbaar voor bent dan op een andere dag,. Maar je gaat ontdekken dat er elke dag iets is waar je dankbaar voor was. Gegarandeerd!

2. Dankbaarheidsmomenten

Voordat je gaat slapen, besteed dan aandacht aan waar je dankbaar voor bent.

En kijk ook eens wat er gebeurt als je na het wakker worden gelijk op zoek gaat naar dingen waar je dankbaar voor bent. Gegarandeerd dat je hele dag anders wordt.

3. Zeg eens 'dankjewel' tegen iemand

Stap uit bed met de intentie om vandaag ‘dankjewel’ te zeggen. Je kunt dit in stilte doen, maar de meest verrassende resultaten krijg je als je het ook hardop doet. Zorg wel dat het gemeend is. Mensen voelen of het echt is wat je zegt of niet.

- Dankjewel, poes
- Dankjewel, dochter
- Dankjewel, buurman
- Dankjewel, collega
- Dankjewel, directeur

Voor sommige mensen is dit best een lastige oefening. Ze zijn zo gewend aan de gedachten die ze over bepaalde mensen hebben. En om dan op zoek te gaan naar iets van dankbaarheid voor iemand waar je eigenlijk een oordeel over hebt, dat moet je wel echt besluiten. Maar als het je lukt, om dat sprankje licht in de ander te zien, alles kan dan gaan veranderen!

Hier nog een ander blog dat gaat over dankbaarheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.