Bloesem – wat kust het in jou wakker?

Bloesem, het dóet iets met mensen. In Amsterdam is er zelfs zoiets als het Bloesempark aangelegd en ook stromen de dagjesmensen massaal naar De Betuwe en Zuid-Limburg als de knoppen van de fruitbomen zijn opengebarsten. Als de bloesems bloeien, komt er weer hoop in de harten van mensen, zo lijkt het.

Sakura – festijn van de kersenbloesem

In Japan is er zelfs een nationaal festival aan verbonden, Hanimi Matsuri. Als de Sakura (kersenbloesem) begint de bloeien, legt iedereen zijn werkzaamheden neer. De deuren van de kantoren gaan dicht en hele gezinnen trekt met picknickmand en -kleed naar de parken. Dit is niet gebonden aan een bepaalde datum, maar hangt echt samen met het werkelijke moment van bloei. De kersenbloesem staat als natuursymbool voor de vergankelijkheid van het leven. Na de koude van de winter volgt een overvloedige en schitterende bloei. Maar de bloei is kortstondig. Omstandigheden, zoals regen en wind, kunnen de bloei verkorten. Daarom: zolang de bloei uitbundig is dien je er uitbundig van te genieten. En dus ligt het hele openbare leven plat. De natuur is in deze een belangrijke factor in het leven. Het is ook niet voor niets dat Japan de bakermat is van het bosbaden (shinrin yoku).

Ontploffende Magnolia

In contrast met de teerheid van de kersenbloesem is daar de stevigheid van de bloeiende Magnolia. Als er toch íets voor mij het symbool is van hoop, dan is het wel de bloeiende magnolia. Het hele jaar staat dat een beetje een onbestemde boom te wezen en dan opeens ONTPLOFT ze gewoon. Een explosie van levenskracht. "Zo, hier ben ik!", lijkt ze me toe te juichen. En geen gepriegel met tere bloesems ofzo, nee gewoon lekker stevige grote bloemen. De bloeitijd is maar kort, maar ik geniet elk jaar met volle teugen van de levensvreugde die ze in me wakker kust.

Conscious in bloesempark Maastricht

Al weer twee jaar geleden liep ik met een groep jonge idealistische mensen in het bloesempark van Maastricht. Ook daar werd de hoop wakker gekust. En niet in de laatste plaats bij mij. Dankbaar voelde ik me dat ik deze jonge mensen, met hun mooie passie voor een betere wereld, een uurtje mocht begeleiden op hun eerste “conscious walk”.

Hopelijk kunnen we volgend jaar deze periode van bloei weer vieren met een Bloesem Wonderwandeling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.