Alles zit tegen – wat nu?!

hulpzinnen - reminders voor lastige situaties

Iedereen kent ze. Van die dagen waarop alles, maar dan ook echt ALLES mis lijkt te gaan.

Je drukt op de ‘aan’-knop, en …. niets. De laptop is stuk gegaan.

En dan ….

Een onverwachte rekening die ook nog eens heel erg ongelegen komt.

En dan …

Een opdracht waar je hard voor hebt gewerkt, wordt afgewezen.

En/dan …..

Onenigheid met je partner. Over iets sufs meestal. Achteraf gezien dan …

En dan …

Gaat het regenen terwijl je was net droog was. En dat jurkje wilde je aan naar die ene afspraak.

En dan ….

In de haast om iets anders te vinden gooi je een dierbaar glas van tafel.

En dan … En dan … En dan …

Ja, wat dan?

Het hele emotionele systeem wordt getriggerd. De hele schatkist aan ongelukkigheden wordt omgekieperd. Allerlei gedachten dienen zich aan:

“Dat overkomt mij ook altijd.”

En/of …

“Als jij zou veranderen dan zou ik me nu niet zo voelen.”

En/of ….

“Zie je wel, ik kan dat ook gewoon helemaal niet; ik doe nooit eens iets goed.”

En/of …

“Zie je wel dat ze niet te vertrouwen zijn.”

En/of ….

“Wat leven we toch in een waanzinnige maatschappij"

En/of …..

Vul hier maar in wat jouw “favoriete” gedachte is op zo’n moment. Iedereen heeft er wel eentje.

EHBO-doos vol met hulpzinnen

Maar het goede nieuws is: je kunt er weer uit komen. Er IS een weg uit al dat ongelukkig zijn.

Ik noem het mijn EHBO-doos. Voor dagen zoals hierboven moet je zorgen dat je dat in huis hebt. Het is een EHBO-doos gevuld met behulpzame gedachten. Gedachten die je weer op het juiste spoor zetten.

Maar nu is het wel zo dat je die gedachten-“pleisters” in huis moet hebben VOOR het ongeluk gebeurt is. Pas sprak ik er nog met iemand over die om hulp vroeg op het moment dat ze er midden in zat (en trouwens, hoera voor “om hulp vragen!” in zo’n moment, beste wat je kunt doen). Zonder getrainde geest lijkt het onmogelijk om in het heetst van de strijd nog te kunnen gaan bedenken wat een oplossing zou kunnen zijn. Dan heb je echt baat erbij als het “anders denken” er al is ingeslepen. Als je dan even van het padje stapt, weet je meestal vrij snel de weg weer terug te vinden.

Een paar van mijn favorieten:

 • Ik ben nooit overstuur om de reden die ik denk. (les 5 uit Een Cursus in Wonderen)
 • Never assume anything (duidelijker in het Engels dan in het Nederlands)
 • Deze situatie is alleen maar een trigger van iets wat al in me zit, het is niet de OORZAAK van hoe ik me voel.
 • Liefde is het antwoord, altijd.
 • Ik hoef dit niet alleen te doen, ik kan HS (Holy Spirit) om hulp vragen hierbij. Die gaat zo: “HS, help me het licht voorbij deze situatie te zien.”
 • Nothing can hurt me, unless I give it the power to do so.
 • Ik ben niet het slachtoffer van de wereld die ik zie. (ook weer uit ECIW)

Hang ze op de wc, de koelkast, de badkamerspiegel, handschoenenvakje van je auto. Welke plek je ook maar kan verzinnen die je vaak ziet.

En nu ben ik wel benieuwd. Wat zit er in jouw EHBO-doos? Wat hangt er bij jou op de spiegel? Ik vind het fijn als je dat in de comments onder dit artikel wilt delen.

hulpzinnen bij tegenslag - EHBO - Eerste Hulp Bij Ongelukken

Focus on the solution – een waargebeurd verhaal

Het meest indrukwekkende voorval wat ik daarin heb meegemaakt was toen ik bij een middelgroot bedrijf werkte en ik op mijn computer allemaal briefjes met reminders had hangen. (Een aantal had ik trouwens verstopt in mijn bureaulaadje, omdat ik dacht dat die te confronterend zouden zijn voor bezoekers. Maar daarover meer op een ander moment …..). Een reminder waarvan ik dacht dat die wel door de beugel van de openbaarheid zou kunnen was “focus on the solution, not on the problem”. (richt je op de oplossing, niet op het probleem). Voor mij was de oplossing het Licht, God, de Heilige Geest. Maar daar kan je natuurlijk van maken wat je zelf wilt.

En toen was er opeens de situatie waarbij de collega waar ik een kantoor mee deelde, wekenlang weg was. Griep, volgens de teamleider. Maar ja, na een paar weken begon dat toch bedenkelijk te voelen.

Gelukkig belde Collega op een bepaald moment zelf. En toen vertelde hij me dit wonder. Want het bleek dat hij leed aan een ernstige angststoornis. Waarvoor hij allang medicijnen slikte en daarmee had hij het behoorlijk onder controle.

Nu was dit een collega die mij met mijn spirituele ideeën maar raar vond. Niks voor hem. “Maar jij moet maar doen wat je niet laten kunt.” Tot dat gesprek dus. Want hij had op een bepaalde dag iets niet goed gedaan met de medicijnen. En in de auto, op weg naar het werk, had hij een enorme paniekaanval gekregen. Het enige wat hij nog tot zijn beschikking had was een zinnetje wat hij tegen wil en dank elke werkdag ingeprent had gekregen: focus on the solution. En dat deed hij, vertelde hij me. Als een mantra: focus on the solution, focus on the solution, focus on the solution. En dat was zijn redding geweest. “En nu, nu moeten we die briefjes van jou gaan vermenigvuldigen, 1000 keer ofzo. Want dat moet echt iedereen op zijn bureau hebben hangen!!”

Dit verhaal heeft al weer heel wat jaren geleden plaatsgevonden, maar het maakte diepe indruk op me. Ten eerste omdat die inprenting dus werkt. Maar vooral ook omdat in dit geval het niet alleen voor mij was, maar voor iemand anders. Die ervan zei er he-le-maal niet voor open te staan.

Hulp nodig?

Mocht je door dit artikel het idee hebben gekregen dat je wel hulp zou kunnen gebruiken bij het voorbereidende stuk, de mindtraining, mail me dan. Dan boeken we een kennismakingsgesprek om te zien hoe we dat het beste voor jou kunnen vormgeven.En in het geval van acute nood: ook om hulp roepen! Niet tot het uiterste proberen er zelf uit te komen. Iemand die er niet “in” zit, maar die op dat moment op de plek van de oplossing zit, kan je de weg wijzen. De weg gaan, dat moet iedereen uiteindelijk toch zelf doen. Maar alleen, nee, alleen hoef je het niet te doen.


WAT IS JOUW GEDACHTEN-"PLEISTER"?

Deel het hieronder in het reactieveld.

4 Comments on “Alles zit tegen – wat nu?!”

 1. Hoi Lily,

  Mooi blog en heel erg waar. Vaak als alles tegenzit richten we onze aandacht op alles wat mis gaat. Gaat onze energie in een neerwaartse spiraal naar beneden. In plaats daarvan moet je inderdaad de knop omdraaien en je vizier richten op denken in oplossingen in plaats van problemen. Quotes kunnen daarbij heel behulpzaam zijn. Wanneer bij mij alles tegenzit ga ik een stukje uit inspirerend boek lezen.

 2. Hoi Lily
  Ik gebruik de zin “Alleen Liefde bestaat echt! ” Soms ook de mantra “Liefde, Vreugde, Vrede ?”. Verder hangt in elke ruimte hier een Smiley.

  1. O ja, die zijn ook mooi! En die smileys, wat goed zeg, daar moet ik dan weer om grinniken. Zo simpel ….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.