3 dieren die vaak komen helpen bij een Wonderwandeling

Schaap nieuwsgierig liefde lief

De samenwerking met dieren die tijdens een Wonderwandeling plaatsvindt is zo inzichtelijk. Paarden, schapen en vogels: ze komen fijngevoelig en op het goede moment naar deelnemers toe en spiegelen waar iemand geholpen wil worden. Als deelnemer vertel jij mij wat het dier voor jou betekent, wat het in je oproept. Veel voorkomende thema’s zijn: vrijheid, kwetsbaarheid, onschuld, overzicht, eigenheid. Ook gebeurt het dat een dier zich van je afkeert of zelfs uit het zicht verdwijnt en dat onderzoeken we dan ook … Kortom, het zijn heerlijke spiegels om mee te werken.

Diersymboliek

De betekenis die iemand geeft is heel individueel. Voor mij als coach kan dat soms heel verrassend uitpakken. Een dier wat voor de ene deelnemer een symbool is voor liefde is voor een ander juist een herinnering aan iets angstigs.

Vogels – overzicht & vrijheid

Hoog in de lucht zwevende vogels worden vaak geassocieerd met overzicht. In het Engels is er de term “Bird’s Eye View”. Oftwel, hoe ziet de wereld er uit door het oog van een vogel. Dat is een mooie oefening om mee te werken. Hoe ziet jouw wereldje, jouw verhaal met alle ups en downs, eruit als je er bovenuit stijgt? Wat blijft er dan nog over van je problemen? En wat zie je vanuit die positie wat je niet ziet als je aan de grond geplakt blijft?

En vrijheid, vogels staan ook vaak voor vrijheid. “Zo vrij als een vogeltje” is niet voor niets een bekende uitdrukking.

Tijdens een wandeling afgelopen zomer waren er zelfs drie buizerds en ze bleven maar boven onze groep vliegen. Dat is dan zo’n duidelijke boodschap, daar zijn we toen ook echt met zijn allen voor gaan zitten.

Schapen – volgzaamheid & liefdebrengers

Voor de ene deelnemer staat een kudde schapen voor volgzaamheid en kan een thema zijn “ik wil geen schaap zijn!”.

Voor een andere deelnemer staan schapen juist symbool voor liefde. En, zo mooi, op het moment dat zij aangeeft tijdens het gesprek dat ze graag meer liefdevol voor zichzelf wil zijn, komt er een kudde schapen naar haar toelopen. Omdat er geen hek was op de plek waar we waren, kwamen ze ook echt helemaal bij haar staan. Ik voelde me zo ontroerd daardoor. Want ik wist dus niet wat voor haar de betekenis van deze wollige dieren is. Dat hoorde ik pas later. Maar de schapen wisten het wel!

Paarden – nobel, eigenheid & verbindend

Op een aantal plekken waar ik de Wonderwandelingen organiseer lopen kuddes met paarden. Bij Bemelen en bij het Ravensbos onder andere. Ik kan me wel voorstellen dat er zoveel mensen zich specialiseren als paardencoach. Echt geweldig wat deze dieren allemaal toevoegen. Soms zijn wel een half uur bezig, met het voelen en reflecteren op wat zij spiegelen. Vrijheid, nobelheid, eigenzinnig, individualiteit, verbinding, om maar wat te noemen.

Er zijn nog veel meer dieren ….

En dan hebben we ook nog: de vlinder, de libelle, de slak, het eekhoorntje, de das en niet te vergeten de koeien!

Een inkijkje in de Wonderwandeling methodiek

Even een inkijkje in hoe er gewerkt wordt tijdens een Wonderwandeling. Stel dat we een paard tegenkomen onderweg en dat dit voor jou symbool staat voor vrijheid. Dan is het mooi om te kijken hoe ver staat “vrijheid” van je af? Komt het naar je toe of juist niet? Wat zou je kunnen doen om het dichterbij te brengen? Staat er iets tussen jou en vrijheid? Dit gaan we dan samen onderzoeken. Uiteraard kunnen we veel dieper op een dergelijk thema ingaan tijdens een 1-op-1 Wonderwandeling. Dan krijg je alle aandacht en is er ook alle ruimte om diep te gaan. Tijdens de groepswandelingen is dat anders. Maar ook binnen de groepen ontstaat al snel een hele mooie vertrouwde sfeer, waar in vrijheid gedeeld wordt. En het mooie van het groepsproces is altijd dat je ook van elkaar leert.

Wil je het zelf een keertje ervaren?

Elke laatste zondag van de maand is er een open inschrijving, dan gaan we met een groep op pad. De data vind je bij de agenda.

Zit je met een bepaald thema en wil je graag individuele begeleiding daarbij? Of wil je gewoon graag het Wonderwandelen ervaren met alle aandacht alleen voor jou? Dat kan ook. Stuur me even een berichtje en dan kunnen we kijken wat voor jou het meest behulpzaam is.

Image

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.