Het verborgen leven van bomen

bomen

Ben nu dit boek aan het lezen. Heel inspirerend. Peter Wohlleben is begonnen als reguliere boswachter waarbij de nadruk in zijn werkzaamheden lag op productie. Dus bomen moesten vooral rechte stammen hebben voordat ze zijn aandacht kregen :). Pas toen hij toeristen meenam op survivaltocht in “zijn” bos, ging hij het bos met nieuwe ogen bekijken. Zij namen het bos heel anders waar dan hijzelf. Zij voelden de betovering van mos en lichtval en kromme stammen.

En gaandeweg ontdekt hij het verborgen leven van bomen. Hoe ze elkaar helpen en waarom. Dit vind ik een mooie prikkelende uitspraak:

“A tree is not a forest”

Dàt is waarom een boom nutriënten, vrijwel instinctief, afstaat via zijn wortelgestel aan een buurboom die het moeilijk heeft. Want alleen als bos kan het ecosysteem gehandhaafd blijven wat nodig is voor àlle bomen om gezond te blijven en oud te worden. Als je als boom je buurboom niet helpt en deze kwijnt weg, dan valt er een gat in het bladerdak van het bos. En daardoor droogt de ondergrond uit. En heeft een eventuele storm vrij baan waardoor er nog meer bomen omwaaien. Deze bomenvriendschap kan zelfs zo ver gaan dat er nog gezorgd wordt voor een boomstronk, eeuwen nadat een boom is gekapt.

Wat een heerlijk “vak” heb ik toch, dat ik dit als studiemateriaal mag lezen. <3

Volgende week, tijdens de Zomerwende Wonderviering in het Elsloërbos, kan ik het geleerde gelijk toepassen. Zie ik je dan?

Uit:
The Hidden life of trees
Peter Wohlleben
What they feel, how they communicate: discoveries of a secret world.
(Oorspronkelijk natuur in het Duits geschreven J, maar dat beheers ik wat minder goed dan Engels)

Peter Wohlleben heeft een Waldackdemie gesticht, 1 1/2 uur rijden vanaf Maastricht. Misschien leuk om eens een excursie te plannen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.