De meeste mensen zullen op die vraag antwoorden dat een boom zelf stil is. Als we opletten, horen we misschien wel de bladeren ritselen in de wind. Of de takken kraken als het flink waait.

Maar wat als ik je vertel dat er veel meer te horen is dan dat?

Hoe bijzonder zou jij het vinden om bomen op een andere manier te horen? Om communicatie te ervaren met de bomen van de bossen waar je graag wandelt of je favoriete boom in je achtertuin?

Je kunt dat nu zelf ervaren met de Bamboo-speler.

Boom Muziek

Ik hou hier de Bamboo-speler in mijn hand. Met deze wilg aan de Waal bij het Veerhuis had ik een hele mooie interactie.


Het was superleuk dat bij dit concert de televisie aanwezig was voor opnames! Het leverde prachtige beelden op. 

Een videoreportage van televisiezender L1 over het boomconcert in het Savelterbos, Zuid-Limburg eind oktober 2022.

Op een bijzonder zonnige dag mocht ik weer een mooie groep mensen kennis laten maken met de boommuziek. De boom waar we naar hebben geluisterd, was de meer dan 300 jaar oude Hotsboom. Deze boom markeerde de grens tussen Gronsveld en Kadier, een zogenoemde grensboom.


Boommuziek

Dit innovatieve apparaat stelt je in staat om de bomen te horen! Boommuziek, zo zou je het ook kunnen noemen.

Heel bijzonder om hiermee een manier in handen te hebben om communicatie met bomen te ervaren. Het werkt trouwens ook heel goed met (kamer)planten!

Boommuziek Plantenspeler

Wetenschap en creativiteit

Er zijn in Europa al een aantal initiatieven gestart met deze techniek. Zo zijn er wetenschappers mee aan de slag gegaan maar ook muzikanten. Er worden zelfs al concerten georganiseerd waarbij mensen en bomen samen een orkest vormen!

Hoe gaat het in zijn werk?

In het kleine apparaatje, wat ongeveer zo groot is als een mobieltje zit 40 jaar ontwikkeltijd. Het komt uit Damanhur, een spirituele gemeenschap in Italie. De speler bevestig je met twee clips aan de boom, een clip aan een blad en een clip bij de wortels. Vervolgens vertaald het apparaat wat het registreert (het potentiaalverschil) om in realtime Boommuziek. Interessant detail: het is gebaseerd op hetzelfde principe als EEG-metingen.

Voorbeelden

Om je alvast een voorproefje te geven, hier wat verschillende opnames. Een opname van een wilg en een eik, opgenomen op een regenachtige dag in het openluchtmuseum Bokrijk in Belgie. De geluidskwaliteit van de video opnames is niet zo heel goed, maar dat geeft je wel een mooi beeld. En daaronder kun je klikken op audio opnames die goed van geluid zijn.

En hier kun luisteren naar de muziek van een 3500 jaar oude Taxus. (Met dank aan Jeroen die prachtige bostochten organiseert in Engeland en daar deze opname heeft gemaakt.)

Een primeur in Zuid-Limburg.

Op 27 oktober 2019 heeft Limburg kennis gemaakt met de boommuziek.

De Wonderacademie organiseerde een wel heel bijzondere Wonderwandeling, tijdens het Beleefweekend. Het beleefweekend organiseert elk jaar in oktober een weekend met allerlei activiteiten die te maken hebben met De dag van de Stilte en de Nacht van de Nacht. In de drie cittaslowgemeentes van het prachtige Limburgse Heuvelland. En de Wonderacademie was daarbij met “Hoe klinkt een bos?” De boommuziek speelde een belanggrijke rol tijdens deze Wonderwandeling.