Hoe klinkt een bos?

De meeste mensen zullen op die vraag antwoorden dat een boom zelf stil is. Als we opletten, horen we misschien wel de bladeren ritselen in de wind. Of de takken kraken als het flink waait.

Maar wat als ik je vertel dat er veel meer te horen is dan dat?

Hoe bijzonder zou jij het vinden om bomen op een andere manier te horen?Om communicatie te ervaren met de bomen van de bossen waar je graag wandelt?

Want dat kan nu namelijk.

Boom Muziek

Music of the Trees
Dit innovatieve apparaat stelt je in staat om de bomen te horen! Boommuziek, zo zou je het ook kunnen noemen.

Als je naar de foto kijkt, dan denk je misschien: “Dat is een mobieltje wat ze in haar hand heeft”. Maar dat is het dus niet. En net als bij een mobiele telefoon kan ik je niet precies uitleggen hoe het werkt. Maar wel DAT het werkt! Ik heb zelf al zulke diepgaande ervaringen ermee gehad.

Heel bijzonder om hiermee een manier in handen te hebben om communicatie met bomen te ervaren.

Boommuziek Plantenspeler

Wetenschap en creativiteit
Er zijn in Europa al een aantal initiatieven gestart met deze techniek. Zo zijn er wetenschappers mee aan de slag gegaan maar ook muzikanten. Er worden zelfs al concerten georganiseerd waarbij mensen en bomen samen een orkest vormen!

Hoe gaat het in zijn werk?
In het kleine apparaatje, wat ongeveer zo groot is als een mobieltje zit 40 jaar ontwikkeltijd. Het komt uit Damanhur, een spirituele gemeenschap in Italie. De speler bevestig je met twee clips aan de boom, een clip aan een blad en een clip bij de wortels. Vervolgens vertaald het apparaat wat het registreert om in realtime Boommuziek.

Voorbeelden
Om je alvast een voorproefje te geven, hier wat verschillende opnames. Een opname van een wilg en een eik, opgenomen op een regenachtige dag in het openluchtmuseum Bokrijk in Belgie. De geluidskwaliteit van de video opnames is niet zo heel goed, maar dat geeft je wel een mooi beeld. En daaronder kun je klikken op audio opnames die goed van geluid zijn.

En hier kun luisteren naar de muziek van een 3500 jaar oude Taxus. (Met dank aan Jeroen die prachtige bostochten organiseert in Engeland en daar deze opname heeft gemaakt.)

Een primeur in Zuid-Limburg.

Op 27 oktober 2019 heeft de eerste groep in Limburg kennis gemaakt met de boommuziek.

De Wonderacademie organiseerde een wel heel bijzondere Wonderwandeling, tijdens het Beleefweekend. Het beleefweekend organiseert elk jaar in oktober een weekend met allerlei activiteiten die te maken hebben met De dag van de Stilte en de Nacht van de Nacht. In de drie cittaslowgemeentes van het prachtige Limburgse Heuvelland. En de Wonderacademie was daarbij met “Hoe klinkt een bos?”.

De boommuziek speelde een belanggrijke rol tijdens deze Wonderwandeling.

Daarnaast bewegen we ons mindful door het bos, met alle zintuigen wagenwijd open. De weldadige werking van een bosbad zul je ook ervaren.

We onderzoeken ook de energie van een aantal bijzondere bomen.