Bosbaden – weldadige werking van ontluikend groen

Lentegroen

Dit voorjaar was ik in een prachtig bos in Slovenië en ik voelde me zo geraakt door de transparante lichtheid van het ontluikende groen daar. De energie was zo licht en fijn, het voelde alsof ik zachtjes opgetild werd en bijna zou gaan zweven.

Groen kleur van genezing

Groen wordt gezien als de kleur van heling. Dat is ook een van de redenen waarom veel mensen zich beter gaan wandelen door een natuurwandeling. Dat is niet alleen vanwege de zuurstof, maar ook omdat je als het ware baadt in die groene kleur. Bosbaden zou je het kunnen noemen. In Japan hebben ze er zelfs een term voor: shinrin-yoku.

Levenskracht is overal

In het mooie Zuid-Limburg is de natuur ook weer volop groen aan het worden. In het bos, maar ook op mijn balkonnetje. Wat een verassing was het om het kerstboompje te zien uitlopen. Zo prachtig fris! Ook echt een klein wondertje. Want het is me nog niet eerder gelukt om zo'n boompje na de winter in leven te houden. En dit keer is het een explosie van levenskracht.

Oefening

De volgende keer dat je zelf ergens gaat wandelen, neem dan de tijd om ergens te gaan zitten gedurende een paar minuten (of gewoon even stilstaan) en KIJK dan eens echt om je heen. Kijk met aandacht naar wat je ziet, zonder het te benoemen. Dus niet: “dit is een boom en dat is een struik en dat is een vogeltje”, maar maak contact met de kleur, de textuur, en misschien zelfs de energie van wat je ziet. Laat al het benoemen los en ervaar dan wat een ruimte er in je hoofd komt.

Hier kun je meer lezen over bosbaden en shinrin yoku.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.