Het verborgen leven van bomen

bomen

Van boswachter naar bomen(f)luisteraar

Heel inspirerend, dit boek van Peter Wohlleben. Hij is ooit begonnen als reguliere boswachter, waarbij de nadruk in zijn werkzaamheden lag op houtproductie. Dus bomen moesten dus vooral rechte stammen hebben en alles wat daarvan afweek was eigenlijk ongewenst in zijn bos. Pas toen hij toeristen meenam op survivaltocht in “zijn” bos, ging hij het bos met nieuwe ogen bekijken. Zij namen het bos namelijk heel anders waar dan hijzelf. Zij voelden wel de betovering van mos en lichtval en kromme stammen.

En gaandeweg ontdekt hij het verborgen leven van bomen. Hoe ze elkaar helpen en waarom. Dit vind ik een mooie prikkelende uitspraak:

“A tree is not a forest”

Dàt is waarom een boom nutriënten, vrijwel instinctief, afstaat via zijn wortelgestel aan een buurboom die het moeilijk heeft. Want alleen als bos kan het ecosysteem gehandhaafd blijven wat nodig is voor àlle bomen om gezond te blijven en oud te worden. Als je als boom je buurboom niet helpt en deze kwijnt weg, dan valt er een gat in het bladerdak van het bos. En daardoor droogt de ondergrond uit. En heeft een eventuele storm vrij baan waardoor er nog meer bomen omwaaien. Deze bomenvriendschap kan zelfs zo ver gaan dat er nog gezorgd wordt voor een boomstronk, eeuwen nadat een boom is gekapt.

Wat een heerlijk vak heb ik toch, dat ik dit als studiemateriaal mag lezen.

Uit:
The Hidden life of trees
Peter Wohlleben
What they feel, how they communicate: discoveries of a secret world.

Peter Wohlleben heeft een Waldacademie gesticht, waar je naar toe kan om hierover onderricht te krijgen. Het is ongeveer 1 1/2 uur rijden vanaf Maastricht. En je kunt voor je bomeninspiratie uiteraard ook gewoon meegaan op Wonderwandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.