Zet je dankbaarheidsbril op en ervaar meer geluk en liefde

Als je meer liefde en geluk wilt ervaren, dan is het behulpzaam om een houding (attitude) van dankbaarheid aan te nemen.

Dankbaarheid is een keuze

Dankbaarheid is namelijk een keuze, net als geluk. Dat is niet voor iedereen even makkelijk te accepteren. De meesten mensen geloven dat gedachtes en emoties hen ‘overkomen’. En dat je, als je ze eenmaal in je hoofd hebt, er niet zoveel meer aan kunt doen. Behalve afwachten tot het weer verdwenen is. Toch is dat niet waar. Je kunt je geest trainen.

Wat wil je zien?

Een van de principes die daaraan een rol spelen is dat je je niet op twee dingen tegelijkertijd kunt richten. Dus je moet een keuze maken: of je richt je aandacht op dingen waar je dankbaar voor bent of je richt je aandacht op dingen waar je ontevreden over bent. En de keuze die jij daarin maakt, bepaald vervolgens wat voor wereld je gaat zien. Kies je voor dankbaarheid, dan ga je een wereld zien waar je dankbaar voor bent. Met als gevolg dat je je blij en geliefd gaat voelen. Kies je voor ontevredenheid, dan is dat wat je gaat versterken.

Zet je dankbaarheidsbril op

Vergelijk het met het opzetten van een bril. Stel je voor dat je twee brillen voor je hebt liggen, de een met donkere glazen en de andere met lichte glazen. Je bepaalt eerst hoe je de wereld wilt gaan zien. Dan maak je je keuze, de donkere of de lichte bril. Heb je de donkere bril op je neus gezet, dan zie je een donkere wereld. Heb je een lichte bril, dan zie je een lichte wereld. In dit voorbeeld weet je dat de wereld die je ziet het resultaat is van je eigen keuze, de keuze voor de lichte of donkere bril. Maar het is dus net zo met je dagelijkse ervaringen! Je hebt zelf gekozen om naar de wereld te kijken door een bril van angst of een bril van liefde. Voor dankbare glazen of voor ontevreden glazen.

Waar ben je nu dankbaar voor?

Ik heb de kracht van de keuze voor dankbaarheid zelf regelmatig mogen ervaren. Zo was er bijvoorbeeld die periode waarin ik me uiterst oneerlijk behandeld voelde. Mijn hele systeem was gericht op het vinden van bewijzen dat ik gelijk had om me ongelukkig te voelen hierdoor. Gelukkig herinnerde ik me dat ik ook een andere keuze kon maken. En dat die andere keuze een ander resultaat zou geven. Dus ik stuurde mijn geest een andere kant op. Richting dankbaarheid. Ik koos ervoor om mijn andere 'bril' op te zetten. “Is er iets waarvoor je nu dankbaar kunt zijn?”, vroeg ik mezelf. En tot mijn grote verassing was het antwoord “ja”. Ik voelde namelijk een diepe dankbaarheid voor het gezang van de vogels in de tuin. En hiermee was de deur naar geluk weer open gezet. Want er volgde een hele riedel aan dingen waar ik me dankbaar voor voelde op dat moment. Ik voelde een diepe vrede over me neerdalen. De situatie waar ik me in bevond veranderde niet, maar mijn hele houding was veranderd. Ik voelde me nu liefdevol en vredig. Een wonder!

Herken je de kracht van dankbaarheid? Vertel er wat over in onderstaand commentaarveld.

De quote komt uit Een Cursus in Wonderen, les 195: Liefde is de weg die ik in dankbaarheid ga.

Meer dankbaarheidsoefeningen vind je hier: 3 waardevolle dankbaarheidsoefeningen

28 Comments on “Zet je dankbaarheidsbril op en ervaar meer geluk en liefde”

  1. Ik herken dankbaarheid niet zo zeer als kracht, wel je houding veranderen. Dit wil niet zeggen dat ik niet dankbaar ben, wel dat het voelt als een natuurlijk proces.

    1. Hoi Nici, ja, ik ervaar de koers van mijn geest soms net als een stoomschip. Dan lijkt het een eeuwigheid te duren voordat het de andere kant opvaart, nadat ik het sein gegeven heb om van koers te veranderen. Gelukkig gaat het soms ook heel gemakkelijk!! En: oefening baart kunst.

  2. Hey Lily, leuk artikel. Als expat ben je aangewezen om te letten op de dingen waar je dankbaar voor moet zijn. Je leeft buiten je comfortzone. Op mijn blog vind je ook een post over ‘counting your blessings’. Het is een heel belangrijk gegeven en een topic dat niet genoeg wordt aangehaald in onze maatschappij waarbij de meeste mensen altijd maar meer en meer wensen, zonder stil te staan bij wat ze eigelijk allemaal bezitten (en dan bedoel ik niet materiele dingen). Leuk je gelezen te hebben. Tanja

    1. Hoi Tanja, ga ik die later op de dag zeker even lezen. Bedankt. Haha, je had best het linkje naar je artikel erin mogen plakken. Lekker handig. Hoef ik niet te zoeken.

  3. Hoi Lily,

    Mooi dat je hierover schrijft. Ik geloof zeker dat een houding van dankbaarheid, maar ook tevredenheid, belangrijk is. Natuurlijk mag je realistisch zijn en dingen soms niet fijn vinden en daar aan werken. Maar als je elke dag blij bent met wat goed is, dankbaar bent voor wat je hebt, dan is er meer een basis van tevredenheid.

    Groetjes,
    Paulien

  4. Mooie post! Ja ik vind het altijd ontzettend belangrijk om dankbaar te zijn, om te kijken naar de dingen die wél goed gaan, die je wél bezit i.p.v. te kijken wat je allemaal tekort komt. Kijken (of leven) vanuit tekort zorgt ervoor dat je je snel arm voelt. En vaak zijn het van die basale dingen waar je niet eens stil bij staat, omdat je ze als vanzelfsprekend beschouwd. Ik ben ooit vrijwilligerswerk gaan doen in een weeshuis in Ghana. Een bijzondere, leerzame ervaring. Maar vooral nadat ik weer terug was in eigen land bekeek ik echt alles met andere ogen. Ik vond het ineens zo bijzonder dat hier stromend water uit de kraan komt, dat je hier een wc hebt, dat je vrij makkelijk van A naar B kunt komen, enz. Ik heb dat voorheen altijd als vanzelfsprekend beschouwd. Nu voel ik me vooral heel dankbaar dat we ons geen zorgen hoeven te maken over dit soort basisbehoeften.

    1. Hoi Marieke, ja, ik heb precies dezelfde ervaring. Toen ik 18 was heb ik een wereldreis gemaakt. En toen ik vanuit India terug in Nederland kwam heb ik in grote letters een ‘Note to Self’ geschreven: “IK MAG NOOOOOOIT MEER KLAGEN!!” Niet dat ik dat heb volgehouden (helaas …. ), maar de herinnering blijft.

  5. Wat een mooi en interessante blogje! Het lijkt me super om dit te doen als ik een slechte dag heb en me aan van alles erger 😉

    1. Hoi Cindy, ik ben benieuwd! Niet dat ik je een slechte dag gun ;), uiteraard niet, maar mocht dat onverhoopt toch eens gebeuren dan hoop ik dat je eraan denkt. Ik heb trouwens een blogje klaar staan met wat specifiekere oefeningen. Want je kunt dankbaarheid ook ‘preventief’ gebruiken, i.p.v. curatief. Dus om te voorkomen dat je een ‘slechte’ dag krijgt.

  6. Mooi onderwerp. Dankbaar zijn heeft heel veel kracht heb ik gemerkt. Let er sinds een tijd bewust op dat daar mijn focus ligt. Dankbaar zijn voor wat er goed gaat, van de mooie kleine momenten. Het leven wordt er een stukje mooier van.

  7. Een attitude of gratitude is inderdaad zo belangrijk en zo waardevol. Het maakt je leven mooier en rijker. Er is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn. Hopelijk lezen veel mensen deze post, want hoe meer dankbaarheid in de wereld, hoe meer geluk. Denk ik dan.

  8. Wat een mooie en ware woorden!! Ik ervaar de kracht van dankbaarheid vrijwel elke dag, en ben er ook redelijk bewust mee bezig (hoewel het inmiddels eigenlijk al onbewust is bedenk ik 🙂 ). Het maakt dat ik zo fijn in het leven kan staan, ondanks de uitdagingen die op mijn pad komen. En tja, natuurlijk hebbenw e allmeala wel eens mindere dagen, maar om juist dan toch te kijken naar de mooie en goede dingen, maakt dat ik iig met een glimlach kan gaan slapen. Mijn voorlaatste blog ging trouwens ook over dankbaarheid 🙂

  9. Oh ja, ik denk dat we allemaal veel dankbaarder kunnen zijn dan we zelf denken! De grap is dat je daar meestal pas achter komt in tijden dat je het heel moeilijk hebt (en dus denkt niet dankbaar te kunnen zijn). Die ‘hobbel’ hebben we misschien wel steeds nodig om een stap verder te kunnen

  10. Ha, meteen maar even oefenen, dankbaar dat je dit mooie blogje geschreven en gepost hebt. Heb je nu de smaak te pakken en ga je vaker blogs posten?

  11. wat een mooie vergelijking met een bril met donkere en lichte glazen. Zo heb ik het nog niet gezien. Mooi artikel en ook zo waar!

  12. Mooi artikel. Mijn ogen gingen ferm open toen iemand me dit voor het eerst uitlegde. Nu sta ik regelmatig eens stil bij de dingen waarvoor ik dankbaar ben. Ik heb zelfs gisteren een minder leuke reactie van een klant kunnen omdraaien naar een gevoel van dankbaarheid. Dankbaar omdat ze me lieten weten wat er scheelde, zodat ik er nu iets aan kan doen en er uit kan groeien.

  13. Pingback: Dankbaarheid - 3 waardevolle oefeningen - Wonder Academie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.